IBS ja oireet

IBS-potilaat voivat kärsiä seuraavista oireista:

  • Vatsakipu: Tyypillisesti vatsakipu vaihtelee voimakkuudeltaan ja ilmenee kramppeina, jotka alkavat usein ruokailun jälkeen ja helpottuvat ulostamisen yhteydessä. Toisinaan stressi pahentaa kipua. Naisilla vatsakipu voi olla yhteydessä kuukautiskipuihin.
  • Muuttunut vatsan toiminta: Suolen toiminnan muutos on toinen IBS-oire. Joillakin potilailla on löysiä ulosteita useita kertoja päivässä ja ummetusta, jotka vuorottelevat eri päivinä, toisilla on pääasiassa jompaakumpaa. Jos ripuli on yleisempää, oireyhtymää kutsutaan ripulipainotteiseksi IBS:ksi. Suurelle osalle potilaita häiritsevimmät oireet ovat iltaa kohti pahenevat vatsan turvotus ja ilmavaivat. Jos ummetus on yleisempää, oireyhtymää kutsutaan ummetuspainotteiseksi IBS:ksi. Ummetus voi olla satunaista ja kestää useita päiviä. Usein tuntuu siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla ulostaessa.
  • Muut oireet: On todettu, että vaivasta kärsivillä osalla suolikaasua muodostuu tavallista enemmän ja osalla röyhtäily on lisääntynyt. Joillakin esiintyy pahoinvointia ja osa potilaista tuntee varhaista kylläisyydentunnetta ruokailun yhteydessä.