Lääkehoito

On olemassa useita lääkehoitoja, joilla helpottaa IBS-oireita, mutta usein joudutaan etenemään yrityksen ja erehdyksen kautta ennen kuin löydetään oikea hoito. Hoidon valinta määräytyy pitkälti sen mukaan, onko kyseessä kipu-, ripuli- vai ummetuspainotteinen IBS:

  • Kipupainotteinen IBS: Kipua lievittävät valmisteet voivat tuoda lyhytaikaisen helpotuksen kipupainotteiseen oireyhtymään. Colpermin®-piparminttuöljy tuo luonnonmukaista helpotusta oireisiin. Jotkut IBS-potilaat saavat pitkäaikaista helpotusta kipu- oireisiin masennuslääkkeistä, joiden annostus tällöin on tyypillisesti paljon pienempi kuin hoidettaessa masennusta.
  • Ripulipainotteinen IBS: Ripulilääkkeet, kuten loperamidi, hidastavat suolen toimintaa ja niitä tulee käyttää vain tarvittaessa. Masennusta lievittävät lääkkeet hidastavat myös suolen toimintaa ja voivat siten auttaa ripulipainotteisen oireyhtymän hoidossa.
  • Ummetuspainotteinen IBS: Tämän oireyhtymän hoitoon käyvät suolen sisältöä pehmittävät valmisteet kuten laksatiivi. Mikäli ummetuspainotteiset oireet eivät helpotu, on hyvä ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.