Ruokavalio

Ärtyvässä suolessa eniten tutkittu ruokavalio on niin sanottu FODMAP-hiilihydraattien rajoitus. Tässä ruokavaliossa vaihdetaan paksusuolessa käymisreaktion ja osmoosin pohjalta oireita aiheuttavia hiilihydraattipitoisia ruokia paremmin siedettyihin saman ryhmän ruokiin; esimerkiksi ruisleipä voidaan vaihtaa pelkkää kauraa sisältävään leipään ja omena mandariiniin tai kiiviin. FODMAP-rajoitus kannattaa toteuttaa ravitsemusterapeutin ohjauksessa, jotta ruokavalion ravitsemuksellinen riittävyys voidaan turvata, rajoitusten riittävyys varmistaa, ja jotta turhilta rajoituksilta vältytään. Jos FODMAP-rajoitus ei tehoa parissa kuukaudessa, on rajoitus purettava. Myös rajoituksen toimiessa on ruokavaliota laajennettava, jotta löytyy yksilöllisesti riittävän laaja ja monipuolinen ruokavalio.

Laktoosi-intoleranssi on melko yleistä ja voi pahentaa IBS-oireita, siksi oireista kärsivä voi kokeilla vaihtaa maitotaloustuotteet laktoosittomiin tai vähälaktoosisiin; joissakin tapauksissa myös kaikkien maitotaloustuotteiden välttäminen voi vähentää oireita. Tällöin riittävä kalsiumin saanti on turvattava muilla keinoin.

Myös säännöllinen pienehköihin aterioihin perustuva ateriarytmi ja terveyttä yleisesti edistävä ruokavalio, alkoholi-, kofeiini-ja hiilihappopitoisten juomien vähentäminen, runsasrasvaisten aterioiden välttäminen sekä psylliumia, osittain hydrolysoitua guargumia tai pellavansiementä sisältävien kuituvalmisteiden käyttö saattaa vähentää oireita yksilöllisesti.

Ärtyvästä suolesta pitkään kärsineen kannattaa harkita asiaan perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanottokäyntiä yksilöllisen ruokavaliosuunnitelman laatimiseksi.

Löydät lisää tutkittua tietoa ravinnosta täältä: https://www.pronutritionist.net/